Gezonde voeding

Voeding is een onderwerp wat de afgelopen jaren steeds populairder lijkt te worden. Iedereen heeft er wel een mening over of houdt zich er op een manier mee bezig. Enerzijds is dit natuurlijk goed, want gezonde voeding draagt bij aan een goede gezondheid en meer energie. Maar wanneer je mensen vraagt uit te leggen wat gezonde voeding nu precies inhoudt leidt vaak tot uiteenlopende antwoorden.

Veel mensen zien vaak door de bomen het bos niet meer met alle informatie over voeding die hedendaags op het internet te vinden is. Want maken koolhydraten je nu dik of zijn het juist vetten die zorgen voor de extra kilo’s? Moeten we allemaal stoppen met brood eten en is quinoa de oplossing?

Komt dit je nu bekend voor? Op deze en andere vragen gaan we jullie natuurlijk tijdens de voedingsworkshops van het Start 2be Fit traject antwoord geven en gaan we jullie leren door de feiten en fabels die de wereld van voeding rijk is heen te kijken. Tijdens de workshops gaan we jullie in 12 weken de basis over voeding leren en helpen we jullie voedingsdoelen op te stellen en deze nu te bereiken.

In deze blog voorafgaand aan het Start 2be Fit project geven we jullie al een klein voorproefje van een aantal zaken die we in de 12 weken gaan behandelen wat betreft gezonde voeding.

 

Wat is gezonde voeding

Wanneer we kijken naar gezonde voeding moet je voeding als brandstof voor je lichaam zien. Wanneer je je lichaam namelijk niet op de juiste manier voedt, dan kun je ook niet verwachten dat je optimaal kunt presteren. Zie je lichaam als een auto, wanneer je hier geen benzine mee tankt, stopt je auto er uiteindelijk mee. Maar ook wanneer je een auto hebt die op benzine rijdt en je gooit hier diesel in dan zul je uiteindelijk stil komen te staan. Het is dus belangrijk dat we de juiste brandstoffen aanbieden aan ons lichaam in de vorm van gezonde voeding. Wat daarbij eigenlijk het belangrijkste is wanneer we kijken naar hoe we ons lichaam het beste kunnen voeden zijn kwaliteit van de voeding en kwantiteit.

 

Kwaliteit

Kwalitatief goede voeding is voeding wat groeit of uit de grond komt, of hierop heeft rondgelopen. Dit zijn dus onder andere groenten, fruit, noten, zaden, peulvruchten, zetmeelrijke producten, vlees, vis en eieren.

Daarnaast kun je voor veel producten het volgende principe aanhouden: wanneer jij een voedingsmiddel een aantal dagen of weken op je aanrecht zou laten liggen en het ziet er daarna nog goed of hetzelfde uit, dan valt het niet binnen de categorie gezonde voeding. Ook geldt hetzelfde voor veel producten die eerst een lang verwerkingsproces moeten ondergaan om ze klaar te maken voor consumptie. Denk bijvoorbeeld aan producten met lange ingrediëntenlijsten met veel namen waarvan je niet weet wat het is of je niet uit kunt spreken. Hierbij moet je jezelf afvragen of deze producten dan wel geschikt zijn voor ons om te eten en op een positieve manier bijdragen aan onze gezondheid.

 

Kwantiteit

Naast de kwaliteit van de voeding is ook de kwantiteit van onze voeding van belang. Eet je te weinig, dan heeft je lichaam te weinig brandstof om te kunnen presteren. Je zult je dan minder energiek voelen en minder goede prestaties kunnen leveren. Wanneer je meer eet dan je lichaam nodig hebt en die energie niet gebruikt om bijvoorbeeld te sporten, gaat je lichaam juist de overtollige energie die het niet gebruikt opslaan in vet.
Waaruit gezonde voeding bestaat en welke zaken er nog meer van belang zijn bij gezonde voeding voor een gezond lichaam komen tijdens de workshops allemaal aan bod. Zien we jullie daar?